Kabinettsekreteraren Annika Söder om Ban Ki-moons besök i Sverige

4:54 min

Ban Ki-moon, FN:s generalsekreterare, är kanske en av världens mest pressade personer just nu. Flyktingkrisen, krig och terrorhot - överallt ropas det efter FN:s hjälp. Idag har han tid att besöka Sverige.

Lyssna på Lottas intervju med kabinettsekreterare Annika Söder efter 14.00.

Flyktingkrisen, situationen i Syrien men även långsiktiga frågor som klimathot och kvinnors ställning i världen står på agendan, berättar Annika Söder.

Så vilken roll spelar Sverige?

– Vi är bara ett av 193 länder som är med men vi är också ett land som visat ett stort engagemang för att det ska vara bra både i vårt närområde och i Afrika, Latinamerika och i Asien.

Så vem bjöd in honom, ni eller bjöd han in sig själv?

Nja, det har varit en dialog, säger Annika Söder.

Det har varit delade meningar om Ban Ki-moon. Vilken är din syn på honom?

–  Han är lågmäld men har genomfört många saker under de senaste åren. Han var en drivande kraft när det gäller klimatavtalet, och även om avtal för långsiktiga mål som att få bort fattigdom.  

Ban Ki-moon är 71 år gammal och kommer att avgå som FNs generalsekreterare i december. Nästa ledare är en öppen fråga men Annika Söder utesluter inte en kvinna.

– Vi har nu fått ett nytt sätt att utse den nya ledaren, genom utfrågningar. Det har aldrig varit en kvinna i den positionen.

Hälsa Ban Ki-moon om du ser honom i eftermiddag! säger Lotta.

– Det ska jag absolut göra! svarar Annika Söder.