Sverige

Taxichauffören som blev hjälparbetare

4:05 min

Han var på Malmö centralstation i höstas, han har tagit emot människor i gummibåtar när de nådde stranden i Grekland och snart åker han till Makedonien. Jamil Shokr tog en paus från sitt vanliga jobb för att hjälpa människor i nöd.

I höstas kom tusentals människor på flykt undan krig, fattigdom och förföljelse fram till sin slutdestination när de nådde Sverige med tåg och steg av på centralstationen i Malmö. Där möttes många av dem av volontärer från olika organisationer.

– Jag jobbade som taxichaufför och vid centralstationen såg jag massa människor. Jag gick in och frågade var alla människor kom ifrån. När jag fick veta att de var flyktingar parkerade jag bilen och började hjälpa till, säger Jamil Shokr.

Efter första dagen kände Jamil att han ville fortsätta hjälpa till. Han bestämde sig för att ta en paus från sitt extrajobb som taxichaufför och från jobbet som personalchef på en bilfirma i Malmö.

Genom engagemanget på Kontrapunkt fick han kontakt med organisationen Human to Human i Grekland. Kort därpå blev det klart att han skulle åka dit. Väl på plats hjälpte han till att patrullera stränder och ta emot flyktingar som anlände i överfulla gummibåtar

– Jag såg 40 personer som åkte gummibåtar godkända för 8 personer, jag såg barn som drunknat och jag såg sjuka människor. Det var hemska stunder.

Det som du har varit med om måste ha satt sina spår i din hjärta och ditt hjärna. Hur har det präglat dig?

– Jag är på ett sätt skadad och jag hoppas att någon annan ska komma in och ta ansvar. Politiker måste börja göra mer än att bara prata, säger Jamil Shokr.