Orimlig hyreshöjning enligt Hyresgästföreningen

1:41 min

I dag rapporterar vi om chockhöjningen som hyresgäster på Smultronbacken i Sandviken riskerar får på sina hyror. Orimligt tycker Hyresgästföreningen. 

– Vi har tyckt under en ganska lång tid att det här området har varit dåligt skött. Det har skett en viss förbättring, men det finns anledning att de har fått en lägre hyra, säger Owe Hellberg på Hyresgästföreningen, till P4 Gävleborgs morgonprogram. 

Det handlar om nästan 300 lägenheter på Smultronbacken i Sandviken. Och just på grund av lägenheternas skick gick Hyresgästföreningen med på en 1,25 procents höjning, medan fastighetsägaren Provinsfastigheter vill ha en hyresnivån på mellan 15-20 procent. 

Parterna kom inte överens och nu väntar en bruksvärdesprövning i hyresnämnden i slutet av maj. Där ska en besiktning av ett tiotal lägenheter göras för att nämnden sedan ska kunna göra en bedömning om en rimlig hyreshöjning. 

Vad har man för makt som hyresgäst att sätta sig upp emot hyreshöjningar?

– Om hyresvärden vill höja hyran har man rätt att motsätta sig det. I det här fallet har vi gått in för våra medlemmar och sagt att det här går vi inte med på, säger Owe Hellberg. 

När vet de boende i området vilken den nya hyran blir?

– Man har sagt att ärendets handläggning i hyresnämnden ska ta tre dagar, men det är kanske helt klart i början av hösten.