Byggnads varslar om strejk

2:13 min

Fackförbundet Byggnads varslar om stridsåtgärder. Något som också kommer att påverka byggarbetsplatser i Värmland.

Detta efter att förhandlingarna med arbetsgivaren - Sveriges byggindustrier i natt brakat samman. Byggnads hade ett antal frågor som de vill förhandla om, bland annat ordning och reda på arbetsplatserna och jämställdhet och mångfald. Men det var något som inte arbetsgivaren ville förhandla om.

Varslet träder i kraft den 12 april och berör 120 personer i Värmland. Bland de varslade arbetsplatserna finns bygget av studentlägenheter på Kronoparken i Karlstad, och Mercuriusgallerian i centrala Karlstad. Ytterligare två varsel är lagda. De träder i kraft den 19 respektive 26 april.

Vad är det viktigaste för er som ni inte fått gehör för?

– Vi vill utöka huvudentreprenörsansvaret. Det ska bli mer ordning och reda på arbetsplatserna och man måste ha koll på alla som finns där, säger Tony Kyrk på Byggnads i Värmland.

Byggnads bedömer varslet till att omfatta 2 600 medlemmar på 60 företag.

– Det här är ett väldigt omfattande varsel. Jag bedömer att det är betydligt större än så, säger Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind

Strejken kommer om den bryter ut att slå mot tunga industrier, bostadsbyggande - i ett första steg mot ett hundratal arbetsplatser, och det i ett skede då byggbranschen går för högtryck, enligt Mats Åkerlind.

– Det här är extremt allvarligt, säger Åkerlind till TT.

Läs mer om varslet på Byggnads hemsida.