P4 Kronoberg

Vägpirater som säljer "guld"– ett vårtecken

1:29 min

De låtsas ha fått bensinslut och säljer falskt guld på ett hotfullt sätt. Nu varnar polisen för ett oönskat vårtecken - vägpirater och ficktjuvar.

– De står vid vägrenen med sin bil och säger att de fått bensinslut. De visar upp ett trasigt bankomatkort och säger att de behöver pengar till bensin. Man visar sen upp guldföremål som man erbjuder den som stannat att köpa under ganska hotfulla och påstridiga former. Men det är förfalskat guld, säger godsspanare Carl Tobiazon.

Guldföremålen oerhört realistiska och svåra att skilja från äkta guldföremål. Polisen i Kronoberg har fått in flera guldföremål - ringar och armband - från personer som råkat ut för vägpirater och som trott att de "gjort ett klipp" utmed vägen.

Och vägpirater är bara ett av de mindre trevliga vårtecken som polisen märker av när våren börjar närma sig.

Ett annat vårttecken är ficktjuvar. Ett vanligt trick enligt Carl Tobiazon är att en kriminell person stannar en äldre person och visar en karta för att fråga om vägen. Samtidigt stjäl en andra eller tredje person plånbok och telefon utan att man märker det.

– Där det finns stora folksamlingar finns det också ficktjuvar. Vi har haft några fall där personer erbjudit hjälp med att bära upp väskor på tåg vid resecentrum i Växjö. En andra eller tredje person stjäl ur fickorna under tiden utan att man märker någonting. Det är oerhört snabba och fingerfärdiga tjuvar det handlar om, säger Carl Tobiazon.