Fackförbundet Byggnads varslar om strejk

Fackförbundet Byggnads varslar om strejk. Utbyggnaden av idrottshallen i Oskarström och ombyggnaden av Spenshult kan komma stoppas.

Totalt berörs drygt 2 600 anställda på omkring 60 företag i landet varav fyra i Halland, bland annat utbyggnaden av idrottshallen i Oskarström och ombyggnaden av Spenshult. Även byggen på Södravägen och Prästgatan i Varbergs omfattas av varslet.

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger i ett uttalande att man varslar om strejk på grund av att arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier undvikit frågor om säkrare arbetsplatser och jämställdhet under avtalsrörelsen.

– Ansvaret vilar tungt på Sveriges Byggindustrier för att vi ska komma vidare. Det handlar om att tillsammans få väck diskriminerande och föråldrade jargonger på arbetsplatserna och att företagen börjar anställa kvinnor, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i ett pressmeddelande.

Enligt arbetsgivarorganisationen har Byggnads inte varit intresserade av att föra en konstruktiv dialog.

– Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier i ett uttalande.

Om parterna inte kommer överens så inleds strejken tisdagen den 12 april.