Byggnads varslar om storstrejk - Dalarna berörs

2:22 min

Byggfacket varslar om storstrejk. Striden med arbetsgivarna handlar om ackordet och makten över lönebildningen. Fem arbetsplatser i Dalarna berörs.

60 företag med omkring 2 600 medlemmar kommer att tas ut i strejk från 12 april om ingen uppgörelse med motparten Sveriges Byggindustrier (BI) nås innan dess.

I Dalarna berörs tre företag av strejkvarslet, och totalt handlar det om fem arbetsplatser i länet då Peab och Skanska är verksamma på flera orter. Det tredje berörda företaget är Grytnäs Projekt AB.

I det första strejkvarslet, som sker 12 april, berörs arbetsplatserna Bovieran i Falun och Säbo Noret Norra i Mora. I kommande varsel berörs arbetsplatserna Rättviks Reningsverk, Brf Högbo 1 i Falun och Kv Klövervallen i Borlänge.

Byggnads säger sig vilja prata framtidsfrågor, om byggbranschens utmaningar i en tid när byggandet går för fullt och det behövs mer folk till branschen. Men Byggnads tycker att arbetsgivarna bara vill prata lönesystem.

– Vi har ju suttit nu i X antal veckor och försökt förhandla med Sveriges byggindustrier, och det har varit jättetrögt, säger Kim Söderström, ordförande för Byggnads i Gävle-Dala-området.

Vad krävs för att det inte ska bli strejk från er sida?

– Det krävs att arbetsgivaren sätter sig vid förhandlingsbordet med oss och reder ut de här frågetecknen om hur vi ska göra ett bättre avtal.

Arbetsgivaren kallar strejkvarslet oansvarigt.

"Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer", skriver Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind i en kommentar.

Så här kommenterar Byggnads Gävle-Dala det:

– Det är nästan provocerande. Det är barnslig retorik, säger Kim Söderström.

TT/P4 Dalarna
dalanytt@sverigesradio.se