Här varslar Byggnads om strejk i Blekinge

1:34 min

Fackförbundet Byggnads har idag varslat om stridsåtgärder för drygt 2 600 medlemmar på 60 företag. Bland annat på två företag i Blekinge.

Det är byggnadsarbetarna på Peab:s bygge på Möllebacksgränd i Karlskrona och John Svenssons byggnadsfirma AB på Kyrkogatan i Karlshamn som varslats.

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger i ett uttalande att det beror på att arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier undvikit frågor om säkrare arbetsplatser och jämställdhet under avtalsrörelsen.

Om parterna inte kommer överens så inleds strejken tisdagen den 12 april.

– Det här är ett väldigt omfattande varsel. Jag bedömer att det är betydligt större än så, säger Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind.

Strejken kommer om den bryter ut att slå mot tunga industrier, bostadsbyggande - i ett första steg mot ett hundratal arbetsplatser, och det i ett skede då byggbranschen går för högtryck, enligt Mats Åkerlind.

– Det här är extremt allvarligt, säger han.

Striden handlar om lönebildningen, ackordet och nivåerna.

– Facket vill stärka sin makt över lönebildningen. Och de vill ha en annan nivå än övriga arbetsmarknaden, säger Mats Åkerlind, syftandes på att Byggnads krävt högre löneökningar än industrifacken.

– Vi vill ta bort tvångsackordet, fortsätter han.

Med det menar han fackets inflytande på om de anställda ska gå på ackord eller månadslön.