Henriksson om Sveriges EM-motståndare: ”Illa för Irland”

9:05 min

Ett totalt misslyckande. Det skriver italienska fotbollssajten Football Italia efter förlusten med 1-4 mot Tyskland i går kväll. Det var Italiens största förlust mot Tyskland sedan 1939 och det råder nu stor oro i Italien, som spelar i samma grupp som Sverige i sommarens fotbolls-EM.

– Förbundskapten Antonio Conte har ett stort jobb framöver. Men det är kanske också bra för laget att komma ned på jorden inför mästerskapet så att alla ser var Italien står, säger Radiosportens expert Richard Henriksson och utvecklar:

– Det kommer krävas otroligt mycket om Italien ska gå till final som för fyra år sedan, det känns nästan osannolikt. Så det här kan ses som en sorts väckarklocka som berättar att Italiens främsta mål i turneringen bör vara att ta sig igenom en åttondelsfinal.

Ranking - Henriksson rankar lagen i Sveriges EM-grupp

Noterbart är att Italien i matchen mot Tyskland saknade en nyckelspelare i varje lagdel; backen Gerorgio Chiellini, mittfältaren Marco Verratti och anfallaren Graziano Pellè.

Pirlo-comeback?

– Det här var inte Italiens bästa lag, men det är ändå underkänt att förlora på det sättet man gjorde, säger Henriksson.

Läser man reaktionerna i Italien är det framförallt mittfältarna som får kritik och många hoppas på en comeback från veteranen Andrea Pirlo.

Är en Pirlo-comeback möjlig till EM tror du?

– Det finns en tanke att Verratti ska bli nye spelfördelaren i Italien. Men nu hade man problem på mittfältet och det är inte omöjligt att Conte påverkas av opinionen. Han kanske måste tänka på att spela säkert och försöka vädja till Pirlo att komma med.

Italien fick även mittbacken Leonardo Bonucci knäskadad och utburen på bår, han riskerar att bli borta en längre tid.

Om Bonucci inte kan spela EM, hur stort avbräck för Italien skulle det vara?

– Ett enormt tapp i sådant fall, han är en av världens bästa mittbackar. Men nu verkar det inte vara så allvarligt. Snacket är mer att han missar ett par matcher för Juventus.

Det gick även tungt för Sveriges övriga motståndare i fotbolls-EM. Belgien förlorade borta mot Portugal med 2-1. Portugal ska enligt rapporterna varit det klart bästa laget i matchen och de två spelare i Belgien som får högst betyg är målvakten Thibaut Courtois och målskytten Romelu Lukaku.

Ser du fortfarande Belgien som favorit i Sveriges EM-grupp?

– Ja, jag tror de får ordning på spelet till EM. Belgien har skador på en del viktiga spelare som backen Vincent Kompany och Kevin de Bruyne som var Belgiens bästa offensiva spelare i kvalet. Båda väntas spela i EM och jag tror Belgien kommer vara starka där, säger Henriksson.

Målvaktskris i Irland

Tredje laget i Sveriges EM-grupp är Irland. Laget spelade 2-2 mot Slovakien. Det krävdes två straffar för att Irland skulle göra mål och man fick även målvakten Rob Elliott skadad.

Förbundskapten Martin O´Neil sa efteråt till BBC att skadan på Elliott var en stor besvikelse och satte sordin på kvällen.

Elliott blir enligt Sky Sports borta i sex månader missar därmed EM. Det kan öppna upp för 39-årige målvaktsveteranen Shay Given. Given följde matchen igår som expertkommentator i tv.

– Det är väldigt illa för Irland. Jag förstår att O´Neil kallar detta för en katastrof för de har haft problem på den platsen länge. Elliott var den man skulle satsa på, nu måste man ge sig in i tombolan igen. Det är inget gott tecken om en expertkommentator ska kallas ned från läktaren för att kanske bli EM-målvakt.