Han har tjänstgjort i världens farligaste FN-insats

3:01 min

Den tidigare Lerumsbon och FN-soldaten Oscar Karlflo kom hem från Mali i december och åker nu runt på skolor och föreläser om sina upplevelser från FN-insatsen som räknas som den farligaste i världen. 

– Det syftar till att skydda civilbefolkningen och stabilisera i första hand norra Mali för det är där som problemen finns. Och i viss mån hjälpa parterna att uppfylla det fredsavtal som skrevs på för knappt ett år sedan.

Omkring 250 svenskar tjänstgör i FN-insatsen MINUSMA (The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) som räknas som den farligaste i världen. Sedan insatsen startade 2013 har fler än 60 FN-soldater stupat och så sent som för en dryg vecka sedan attackerades en av FN:s baser i landet.

Det är omkring 12 000 soldater som deltar i insatsen, men bara två länder från västvärlden; Holland och Sverige. Och det finns många farliga situationer som uppstår.

– Rädd vet jag inte om jag var, men pulsen höjdes ganska många gånger. Och det finns många situationer som kan uppstå, till exempel var det förband som var nere innan oss utsatt för stridigheter. Rebellerna var nära att inta staden Timbuktu och det svenska fallskärmskompaniet var de enda som stod emellan rebellerna och staden.