55 kulturhusförslag ställs ut i Skellefteå

1:44 min

Inte mindre än 55 förslag finns med i den arkitekttävling som ska leda till utformningen av Skellefteås planerade kulturhus, och det var många som ville se förslagen när utställningen öppnade i morse.

Boel Berggren var en av de första besökarna när utställningen öppnade:
– Det är mycket intressant, men nu är det ju bara det att man ser det som är utanpå. Det som är inuti, det är ju svårt att kunna föreställa sig, och det är ju andra som måste kunna göra det och vad det ska innehålla.

Vad vill du att det ska innehålla?

– Biblioteket ska ju vara där, det är viktigt. Och café där människor bara kan gå in och inte att man ska måsta betala, säger Boel Berggren.

Det var många som var intresserade av att se utställningen där de 55 förslagen visas på stora planscher.

Det planerade kulturhuset mitt i centrala Skellefteå ska inrymma en efterlängtad a-scen med 1 200 sittplatser och ett antal mindre scener och lokaler. Hit flyttar Västerbottensteatern, Museum Anna Nordlander, stadsbiblioteket och Skellefteå kommuns konsthallar.

Bygget beräknas kosta 380 miljoner kronor, och ägare blir det kommunala fastighetsbolaget. I anslutning till kulturhuset byggs också ett stort hotell som finansieras av hotellkungen Hilding Holmqvist.

Både kulturhusets och hotellets utformning ingår i arkitekttävlingen. Nu ska en jury med elva lokala, kommunala och externa personer ta fram ett vinnande förslag.
– Det är ju juryn som har det huvudsakliga uppdraget att utse, men på webben har vi lagt upp ett frågeformulär där invånarna kan säga sina åsikter om respektive bidrag och det underlaget kommer att vara rådgivande för juryn, säger Therese Bäckström Zidohli, projektledare för kulturhusbygget.