STUDIO ETT ONSDAG 30 MARS

Livstids fängelse för terrorbrott

12 min

I dag kom domen i hovrätten mot de båda män som åtalats för att ha deltagit i två avrättningar i Syrien på våren 2013. Precis som tingsrätten anser hovrätten att de är skyldiga till terroristbrott och de döms till livstids fängelse.

Bevisningen i fallet utgörs till största delen av filmsekvenser som visar hur en grupp delvis maskerade personer mördar två män genom att skära av deras huvuden.

Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, säger att hon är nöjd med domen och att det är bra att hovrätten anser att det handlar sig om terrorbrott.

– Hovrätten pekar tydligt ut att det här är brott som rent objektivt kan skada staten. Filmen underlättade i bevisningen eftersom den visar att det faktiskt har skett två mord. Viktigt i detta mål var kontexten: Var det terroristbrott, krigsbrott eller bara mord, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Försvaret anser dock att bevisningen är bristfällig och att det saknas en förklaring till varför hovrätten anslutit sig till tingsrättens dom. Domen kommer sannolikt att överklagas.

Daniel Norlander, huvudsekreteraren hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism säger att domen är en framgång för det svenska rättsväsendet.

– Domen kan ha en förebyggande och avskräckande effekt på de som är på väg in i radikala kretsar. Domen visar tydligt att man kan få livstidsfängelse om man åker till Syrien och begår grymheter, säger Daniel Norlander.