Strejkvarsel mot ombyggnad på Göransgården och Wisbygymnasiet

1:21 min

Fackförbundet Byggnads varslar om strejk från 12 april vid Nybergs Entreprenads arbeten på före detta Göransgården. Facket kräver bland annat löneökningar på 3,2 procent.

Strejkvarslet träder ikraft klockan 06:00 på morgonen 12 april och ett 30-tal personer kan beröras vid arbetena med Göransgården, enligt Per Stephani på Nybergs.

Om Byggnads och Sveriges Byggindustrier inte kommer överens, utökas strejken från morgonen den 19 april och omfattar då även ombyggnaden av Wisbygymnasiet, då  både Nybergs och Peab berörs.

Totalt omfattas 2.600 byggarbetare vid 60 företag i hela landet.

Byggnadsarbetarna kräver inte bara mer i lön, de vill också ha bättre ordning och reda på byggena genom utvecklat huvudentreprenörsansvar. De vill också ha in fler lärlingar för att säkra återväxten i branschen, och vill även att fler unga, kvinnor och nyanlända välkomnas i branschen.

Byggnads ombudsman på Gotland John Aspendahl, säger att arbetsgivarsidan inte har någon riktig vilja att diskutera avtalskraven.

Mats Åkerlind på Sveriges Byggindustrier håller inte med och säger att de haft konstruktiva diskussioner och lämnat ett otal svar på de frågor som facket har rest.