För få barn ammas i världen

9:33 min

WHOs mål att mer än hälften av alla spädbarn inom 10 år bara ska få bröstmjölk tills de är sex månader går inte att nå. Barnmatsindustrins lobbying är stark och stödet till kvinnor som vill amma svagt. Ett land där amningen till och med backat under senare år är Kina.

Det är klart att du vill ge ditt barn en bra start i livet så att det blir intelligent och lyckas i skolan, säger en reklam för bröstmjölksersättning till kinesiska förstagångsföräldrar.

En annan spär på: Du älskar väl ditt barn? Då vill du förstås ge det ogiftigt mjölkpulver från Australien. Ja, svarar många kineser.

Efter förgiftningsskandalen 2008 då sex barn dog och mer än 50 000 fick tas till sjukhus på grund av att kinesiska fabrikanter stoppat melamin i mjölkpulvret för att dryga ut proteinhalten, vågar få lita på de inhemska märkena.

Det här har fått kinesiska föräldrar att dammsuga deninternationella marknaden på bröstmjölksersättning. I Australien har flerastora livsmedelskedjor tvingats begränsa inköpen till ett fåtal burkar per kundeftersom hyllorna stått helt tomma när kinesiska släktingar skickat hem lådvis.

I Storbritannien och Nya Zealand har samma sak hänt. Men varför ger så fåkinesiska mammor sina barn bröstmjölk? Amningen i Kinas storstäder har sjunkittill 17 procent.

Jag träffar 35-åriga Yao Yumeng på ett café i Peking. Hon berättar om sonens födelse för drygt ett år sedan. Övriga fem mammor på BB-salen hade gjort kejsarsnitt och fick alla rådet av barnmorskorna att ge nappflaska med bröstmjölksersättning när bebisarna började skrika, så att de inte skulle svälta.

- Sköterskorna ville sova och att hjälpa till med amning mitt i natten är jobbigt, tror Yao Yumeng. Ger man bebisarna bröstmjölksersättning istället så sover de betydligt fler timmar i sträck, men amningen kommer tyvärr inte igång om inte bebisen suger mest hela tiden under de första dagarna och tillslut sinar brösten.

Det här är förstås helt emot de internationella avtal, innocentideklarationen och barnkonventionen som landet skrivit på för 25 år sedan. Fortfarande förekommer att barnmatsindustrin i Kina delar ut gratisprov på BB.

Yao Yumeng har tidigare jobbat i finansbranschen men valde att kliva av för att den lagstadgade drygt 3 månader långa mammaledigheten inte kändes tillräcklig.

– Jag är väldigt avundsjuk på svenska föräldrar som kan vara hemma med betalning över ett år, säger Yao Yumeng.

Hennes man jobbar som universitetslärare, men själv tänker hon vara hemma tills sonen fyllt två år, då är besparingarna slut. Sen ska hon fortsätta karriären.

Ett andra barn somnumer är tillåtet, planerar hon inte. Det kostar för mycket med tanke på alltsom redan måste läggas undan till sonen Ya Yas privata dagisplats,fritidsaktiviteter, framtida universitetsstudier utomlands, privatasjukförsäkringen och för att kunna försörja svärföräldrarna på ålderns höst.

Under graviditeten läste Yao Yumeng mycket på nätet om amningensalla hälsofördelar. Det var då hon bestämde sig och hon har inte låtit sigpåverkas mammans väninnors oro.

Väninnorna säger att Ya Ya verkar så liten, kanske borde hangödas med lite mjölkpulver undrar de? Trots att han följer en normal viktkurva.Yao Yumeng har helammat sonen Ya Ya tills han var sex månader, precis somVärldshälsoorganisationen rekommenderar och sedan börjat ge puré som komplementvilket hennes mamma accepterat.

– Det är ett problem i Kina idag att vi inte längre kan lära av våra mammor för att samhället förändrats så mycket, anser Yao Yumen.

– Istället lär jag henne hur hon ska göra med Ya Ya. Jag är stolt över all kunskap jag fått när jag läst hur föräldrar gör med sina bebisar i olika länder och sedan valt väg själv, men det känns också konstigt tycker hon.

Att amma ute på stan har varit det allra svåraste att lösa. För det finns nästan aldrig några skötrum i köpcentrum, eller på tågstationer eller arbetsplatser och den som blottar sina bröst offentligt för att amma kan råka illa ut i Kina.

Yao Yumen blir arg när hon tänker på vad som hände för någramånader sedan. Då rasade en hätsk debatt på Weibo, Kinas motsvarighet tilltwitter, där någon fotograferade en mamma som ammade på tunnelbanan och sedananklagade henne för att blotta sina sexuella organ. Bilden spreds snabbt ochpappan tvingades senare offentligt försvara sin fru.

Yao Yumeng har fått tips på nätet att man kan amma under en bärsjalså det gör hon när hon är ute på stan.

Världshälsoorganisationens Kinachef Bernhard Schwartländer äroroad över att amningen gått ned så kraftigt i Kina. Vi vet från ett stortantal studier säger han att det är det bästa för alla spädbarn att amma om mammankan.

Enligt en rapport i medicintidskriften the Lancet nyligen som sammanvägt forskning från ett stort antal studier så skyddar bröstmjölk motdiarré, lunginflammationer och plötslig spädbarnsdöd bland annat. Helammade barn får dessutom högre IQ även när man tagit hänsyn till mammans intelligens och utbildning enligt rapporten.

Sannolikt skyddar bröstmjölken också barnen senare i livet motövervikt och diabetes likt en skräddarsydd medicin som påverkar tarmfloran hos bebisen vartefter den växer på ett sätt som mjölkpulver inte kan härma.

Ytterligare 800 000 barns liv i världen skulle räddas varje år om alla länder, även de rika, följde WHOs amningsråd hävdar forskarna. Ammande kvinnor får dessutom mer sällan bröstcancer.

– Det är tufft att leva i Kina idag. Många småbarnsföräldrar jobbar hårt, att tjäna mycket pengar har blivit ett viktigt livsmål, anser Bernhard Schwartländer.

Många barn uppfostras av farfar och farmor, kanske på landsbygdenoch då finns förstås inget alternativ till nappflaska. De mammor som inte kaneller vill amma, ska inte känna någon skuld säger Bernhard Schwartländer, menstudier visar att de flesta gravida kvinnor i världen önskar amma, fast mångafår inte tillräckligt stöd.

Ännu är kollen för svag på Kinas BB-avdelningar om det ärbröstmjölk eller nappflaska som uppmuntras, men Bernhard Schwartländer på WHOtycker det verkar som att Kinas regering börjat ta amningsfrågan på störreallvar.

Förhoppningsvis snart lika framgångsrikt som Brasilien ett annatövre medelinkomstland som lyckats ökat snittamningen från två månader till 14månader på tre decennier.

Jag besöker ytterligare en mamma. 34-åriga Lu Yinghua som jobbarsom översättare och som nu håller på att blanda till mjölkpulver åt fyraårigadottern Yu Jingyue i en mugg.

Vällingindustrin omsatte 150 miljarder kronor i Kina häromåret. Det väntas mer änfördubblas kommande tre år och äldre barn och gravida tillhör nya målgrupper. Lu Yinghua hade tänkt föda vaginalt och amma, men det blev kejsarsnitt ochbröstmjölksersättning på flaska istället, vilket fick henne att känna sigmisslyckad.

– Jag hade inte tillräckligt med bröstmjölk, säger Lu Yinghua, liksom många andra mammor jag talar med.

Det var en läkare på BB som instruerade henne hur hon skulle göraför att amma. Sedan åkte hon hem till en månads självpåtagen husarrest så kallad zuo yuezi efter förlossningen som är brukligt.

Den nyförlösta kvinnan förväntas bara ta det lugnt, inte duscha och äta speciella maträtter medan en inhyrd sköterska eller släktingar hjälper till med bebisen. Sköterskan försökte massera mina bröst berättar Lu Yinghua,men det kom bara ut några droppar.

Så vi köpte utländskt mjölkpulver från Irland och USA för att känna oss säkra, fortsätter Lu Yinghua. För mig fanns inget annat val avslutar hon.