Västeråsarna flitiga på att betala extra för mjölken

1:52 min

Ingrid Sommar har 140 kor på sin gård i Rytterne utanför Västerås och har fått 8000 kronor i månaden sedan kampanjen Mjölkkronan infördes. Hon säger att alla bidrag är viktiga men att det behövs andra lösningar för de svenska bönderna.

– Förutom att vi är lantbrukare är vi också företagare och det är klart att varenda krona till företaget är tacksamt, säger hon.

Kampanjen innebär att Icas kunder kan välja att betala en krona extra för mjölken och att den kronan då går till svenska mjölkbönder. Ingrid Sommar uppskattar bidraget men berättar att förhoppningen är att kunna ta ett bra pris för sin mjölk i framtiden.

– Det är så företagande fungerar, men här kommer det in andra aspekter. Men det är tacksamt, i synnerhet nu när det är så dålig lönsamhet för oss. Vi har det tufft.

Tycker du att det finns några bättre lösningar?

– Att vår lönsamhet höjs och att vi får betalt för det vi gör. Samhället behöver sänka sina extraskatter på oss jämfört med mjölkproducenter i andra länder. Och så får vi vänta på att det blir en bättre marknad för mjölkvärlden globalt.

Sedan initiativet startade i september har det dragit in 113 miljoner kronor till svenska mjölkgårdar. Och jämfört med andra kommuner så tillhör Västeråsarna några av dom som varit flitigast på att betala extra för mjölken. Men bönderna får inte en krona extra för varje liter mjölk som de säljer. Utan den extra kronan tillkommer endast för varje liter drickmjölk som säljs i butiken.

– Om vi säljer tio liter mjölk kanske två eller tre liter blir konsumtionsmjölk. Sen blir det allt möjligt annat, som ost och fil och där läggs inte den extra kronan på. Så vi får ungefär sju öre för varje liter mjölk vi levererar till mejeriet.