Kronoberg

Byggnads varslar om strejk: "Man vill skapa en A, B och C-klass"

0:49 min

Fackförbundet Byggnads varslar om strejk för drygt 2 600 anställda på omkring 60 företag. I Kronoberg berörs Peab, som bygger i Bredvik utanför Växjö, och Skanska direkts byggen av strejken.

Med varslet kräver Byggnads av arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier bland annat en ökad jämställdhet med fler kvinnor i byggindustrin, en lönehöjning på 3,2 procent och att fler lärlingar ska anställas på lika avtal.

– Som verktyg är det det sista vi har för att få igång en diskussion om det vi vill ha gehör för i våra avtal, säger Kent Unbäck är ombudsman för Byggnads Småland-Blekinge.

Han berättar att en del av striden kring lärlingsavtalen gäller villkoren för nyanlända som ska börja jobba på arbetsmarknaden.

– Man vill skapa en A, B och C-klass: billig, billigare, billigast, och det tror jag inte att någon fackföreningsrörelse tjänar på i längden. Sen tycker jag att det är oanständigt att man ska värdera folk så, säger han.

Men enligt Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind handlar striden om lönebildningen, ackordet och nivåerna.

– Facket vill stärka sin makt över lönebildningen. Och de vill ha en annan nivå än övriga arbetsmarknaden, säger Mats Åkerlind till TT och syftar på att Byggnads krävt högre löneökningar än industrifacken.

Om parterna inte kommer överens så inleds strejken tisdagen den 12 april.