Debatt om Skellefteås nya kulturhus

3:33 min

Emilie Sjölund, kulturchef på tidningen Norran, kommentarar kritiken mot det nya kulturhuset i Skellefteå, i samtal med P1 Kulturs programledare Måns Hirschfeldt.

I dag öppnade Skellefteå Kommun en utställning i Stadshuset som visar förslagen på utformningen av det planerade Kulturhuset. Emilie Sjölund, kulturchef på tidningen Norran har tittat på de 55 förslagen som presenterades.

Beslutet att bygga fattades i kommunfullmäktige i somras, och upp emot en halv miljard ska det få kosta. Men vad tycker folk, är det värt pengarna?

– Det är ju klart att det alltid är den här klassiska debatten, kulturlivet kontra vård och omsorg. Den välkomnas också. Och jag tycker det är spännande att Skellefteå kommun vågar satsa så mycket på kulturen, säger Emilie Sjölund.

Skellefteå är den senaste i en rad norrländska städer som byggt påkostade kulturhus de senaste åren, efter Luleå och Umeå bland annat. Även de har varit tidvis hett omdiskuterade. Är det samma sorts debatt du ser i Skellefteå?

– I Umeå har det kretsat kring föreningslivet, om föreningar ska få rymmas i deras kulturhus Väven. Medan i Luleå har debatten kretsat mycket kring om det kommersiella får komma före det lokala kulturlivet. Skellefteå är inte riktigt där än även om det redan finns orosmoln kring det.

Om planeringen håller så ska Kulturhuset invigas i början av 2019.

Lyssna på hela samtalet i ljudlänken ovan.