FN: Sverige bör ge mer pengar till Sametinget

1:55 min

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter vill att svenska regeringen satsar mer på samernas parlament och att nordiska samekonventionen kommer på plats.

Mer pengar till Sametinget och att nordiska samekonventionen snart kommer på plats. Det är ser FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som viktiga steg för Sverige att förbättra för samer i landet.

Konsultationer med samerna ser Yuval Shany, medlem i FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, som en viktig punkt för Sverige att börja med:

- Vi tycker att Sverige verkligen måste se över sin existerande policy och lagar för att försäkra sig om att kosultationer tar tillvara samers intressen och önskemål, säger Yuval Shany.

Samers rätt till land- och markrättigheter är en fråga som kommittén tidigare kritiserat och som regeringen återigen kritiseras för. Men Yuval Shany säger att Sverige sköter sig bättre än många andra länder i världen.

- Generellt så finns det en acceptans av att samer som grupp har rättigheter till självbestämmande, vilket är mer än andra länder förmått. Men ändå så måste staten satsa pengar var munnen finns. Jag menar att det måste skjutas till mer resurser och anstränga sig för att realisera dessa rättigheter.

Per Olsson Fridh statssekreterare hos kultur- och demokratiministern välkomnar att kommittén är nöjd med att det görs framsteg i Sverige inom det här området och tycker att Sverige är ett land som ligger väldigt bra till i efterlevnaden av konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter som Sverige skrev under på 1970-talet.

Kritik har riktats ett flertal gånger då mot Sverige när det gäller bland annat gäller samers rätt till land- och vatten. Hur ser du på den kritiken?

- Jag förstår att kommittén fortsätter lyfta de frågorna och det är viktigt och bra att dem gör det. Samtidigt pågår det ett arbete bland annat tillsammans med våra nordiska grannländer kring de samiska rättigheterna gällande land och tillgång till naturresurser och så vidare.Det är ett arbete är under behandling och som kommittén erkänner som ett framsteg, säger Per Olsson Fridh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio