Borlänge Energi efterlyser långsiktighet från regeringen i energifrågor

1:21 min

Under onsdagen är miljö- och klimatministern, miljöpartisten Åsa Romson, på besök i Dalarna. Hon har bland annat besökt Borlänge Energi som har fått statliga pengar till en anläggning som ska producera råmaterial till biogasproduktion.

Anders Goop är vd för Borlänge Energi och säger såhär om vad han efterlyser från regeringen.

– Bekymmer kan vara till exempel att vi behöver långsiktighet när vi håller på med våra verksamheter eftersom det är långsiktiga investeringar, säger Anders Goop.

Åsa Romson svarar:

– Jag förstår det. Jag hör ofta den aspekten, man vill ha långsiktighet. I dessa dagar är det väldigt bra att se att regeringen har satt sin energikommission där alla riksdagspartier deltar för att titta brett på energifrågorna, och då är det just för att skapa spelregler som är långsiktiga för aktörerna just för att kunna investera i den nya tekniken som finns och är bra.

Vad är det som gör att det går trögt då?

– Å ena sidan kan man säga att det går trögt men om vi tittar tillbaka tio år kan vi se att det hänt väldigt mycket. Det vi ser nu är en stark efterfrågan från konsumenter att vara med och producera. De vill veta hur de kan bli smartare i sin användning, och jag tror att de kommunala energibolagen har varit duktiga på att snappa upp det här eftersom man ligger väldigt nära kunderna, säger Åsa Romson.