Var fjärde vårdstudent funderar på att hoppa av

8:54 min

Vårdstudenter i bristyrken slår larm om villkoren i samband med praktikperioder.

Studenter som ska bli sjuksköterskor, arbetsterapeuter och logopeder tvingas i vissa fall låna pengar utöver studielånen när dom hänvisas till praktikplatser på annan ort. Var fjärde uppger att de funderat på att avbryta sina studier.

Umeå medicinska studentkår slår nu larm till landstingen i Norrland, efter att ha gjort en enkätundersökning med nedslående resultat.

Närmare var fjärde av de tillfrågade studenterna har funderat på att avbryta sina studier av ekonomiska skäl just på grund av svårigheterna med boendekostnader under praktiken.

– Jag ser det här som ett väldigt allvarligt problem. Det blir en paradox när 23 procent funderar på att hoppa av samtidigt som landstingen har stora problem med bemanningen, säger Alexander Siotis, ordförande för Umeå medicinska studentkår.

I enkätundersökningen uppgav även 15 procent att de tvingats låna pengar utöver studielånen, för att klara merkostnaderna.

Umeå universitets prorektor Anders Fällström är medveten om problemet och påpekar att det är inte bara vårdstuderande som drabbas, utan drygt 10 000 studenter som ska ut på praktik.

– Det är klart att det är ett problem, praktiken är en av de viktigare inslagen i många utbildningar, inte minst våra yrkesutbildningar. Att studenter skulle behöva avbryta sina studier, eller att de tvingas ta extra lån för att klara sina boendekostnader är så klart oroande, säger han.