Åtvidaberg

Dubbelt så många trafikolyckor med dovhjort

1:25 min

Trafikolyckorna med dovhjort har fördubblats på fem år i länet och lantbrukare får grödor förstörda av djuren. Länsstyrelsen tycker att jägarna bör skjuta fler djur. 

Men det finns de som uppskattar hjortbesök. Siri Johansson i Grebo i Åtvidaberg berättar om en gång då hon hade fyra dovhjortar i trädgården.

– De låg vid äppelträdet och solade sig. Sedan gick de bortigenom och då hörde jag fyra skott, säger hon och låter inte glad.

– Ja, vad ska en säga? Man får väl förstå lantbrukarna med. 

Dovhjortar går hårt åt många spannmålsfält. Dovhjort är också det vilt som näst efter rådjur oftast är inblandade i trafikolyckor i Östergötland.

Förra året skedde nästan 500 trafikolyckor med dovhjort i Östergötland. Det är i stort sett en fördubbling sedan 2010, enligt Nationella viltolycksrådets siffror. Och det oroar Jägarnas riksförbund i Östergötland, där Peder Grankvist är ordförande.

– Det är alldeles för mycket, det ser vi på viltolycksstatistiken, säger han.

– Ska man dra ner stammen snabbt så ska man skjuta hindar. Men man drar sig för att göra det eftersom dom har kalvar. Men det är väl det som kanske bromsar oss litegrann, för då skjuter man bara kalven.

Men på länsstyrelsen tycker samordnaren för viltförvaltningen, Mia Kjällander, att det inte borde vara några problem för jägare att skjuta både hindar och kalvar för att få ner dovhjortstammen.

– Det är ändå den som håller i bössan som måste ut och jaga dovhjort i större utsträckning. Och det är ju väldigt lång jakttid på dovhjort över huvud taget, säger hon.