Seabased får nya ägare – investerar 80 miljoner

3:10 min

Ett norskt konsortium blir nya huvudägare i Lysekilbaserade företaget Seabased. Norrmännen investerar i ett första skede 80 miljoner kronor. Satsningen kan ge flera nya jobb till Lysekil.

I dag presenterade vågkraftsföretaget Seabased sina nya ägare: ett konsortium bestående av norska affärsmän. 

Norrmännen blir nya huvudägare med drygt 50 procent av aktierna i Sebased. Mats Leijon, grundare och ägare, blir kvar i företaget och är nöjd med de nya ägarna. 

– Det är väldigt positivt för Seabased. Vi har haft ett antal pråpåer från olika delar av världen. Det här är en variant som passar Seabased. Att få norska ägare med ett gott kapitaltillskott. 

Ägarskiftet kommer också innebära att Seabased huvudkontor kommer att flyttas till Lysekil, men man kommer ha kontor i både Uppsala och Oslo. I ett första skede kommer de nya ägarna att investera cirka 80 miljoner kronor i Seabased. 

– De är bara en grund för att bygga vidare på Seabased. Tidigare har vi inte tagit in så mycket pengar, vi har levt på egen verksamhet. Nu kan vi investera i både människor och maskiner, säger Mats Leijon.

Hur många anställningar kan det röra sig om?

– Under året skulle jag kunna tänka mig ett 20-tal. Men det blir också en stabilitet för företaget. Nu kan vi med gott samvete säga att bolaget kommer finnas kvar i framtiden och jobba på i den här sektorn.