Viktigt att få rätt stöd efter en cancersjukdom

4:34 min

Den sexuella förmågan påverkar hälsan i övrigt. Därför är det viktigt att ge rätt stöd till patienter som exempelvis drabbats av cancer.

Förra veckan hörde vi i Förmiddag i P4 Örebro Isak berätta om när han som 24-åring fick testikelcancer. Isak gav då kritik mot vården och menade att han saknat ett riktigt bra stöd för att bearbeta de sociala och psykiska påföljdera som kom efter behandlingen.

– Det är en kombination. Initialt, det människan märker är ju naturligtvis det fysiska så att den mentala delen är ofta reaktionen på de fysiska förändringarna i sig, säger Elisabeth Skeppner som är kurator på urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Elisabeth säger att det kan vara en utmaning att acceptera att kroppen är annorlunda efter en cancersjukdom. Man kanske inte har samma sexuella lust eller förmåga som innan och det påverkar även hur man mår för övrigt.

– Att drabbas av en cancersjukdom, att överhuvudtaget fundera över det här att vara dödlig påverkar ju också hälsan. Sexuella hälsan inte minst, som är lite grann en barometer på hur vi mår för övrigt, säger Elisabeth Skeppner.

Elisabeth ser vikten av mentalt stöd i samband med en cancerbehandling och brukar själv hjälpa par att förbereda sig på de omställningar som kan komma efter en sjukdom.

– Det handlar om att alla i vården som möter våra patienter, kan visa att sexualitet är en del av hälsa. Att man inför behandlingar och i samband med medicineringar alltid har med sexualiteten som en del i informationen,  säger Elisabeth.

Hör hela intervjun med Isak nedan.