Kronoberg

Våga vara mätt studerar matens effekt

2:04 min

I Regions Kronobergs nya forskningsstudie Våga vara mätt testar deltagarna nya kostvanor för att må bättre och gå ner i vikt. Men det handlar inte om att äta mindre, utan om att äta regelbundet och rätt.

– De allra flesta av oss svälter oss när vi försöker gå ner i vikt. Men då sparar kroppen istället, vilket blir jobbigt. Jag gör precis tvärtom, alltså våga vara mätt och se till att äta, säger distriktssköterskan Mari Bergenholtz Liljedahl, som leder några av deltagargrupperna.

Forskningsstudien Våga vara mätt lär deltagarna hur olika mat påverkar kroppen, som en väg att gå ner i vikt. Grundkonceptet är regelbunden vardagsmat och att få bort sockersuget.

Studien jämför effekten av gruppbehandling enligt Våga vara mätt-konceptet med individuell kostrådgivning enligt Livsmedelsverkets rekommendation.

Grupperna har just startats och resultatet ska utvärderas vetenskapligt om ett halvår.

Mari Bergenholtz Liljedahl förklarar att det inte handlar om en vanlig bantningsmetod, utan om att ändra sin livsstil:

– Att svälta sig till den vikten du vill väga är jättejobbigt och sen vet du inte hur du ska äta för att behålla vikten, utan börjar äta som innan och går upp alla kilona igen. Det jag gör istället är att titta på hur du äter idag och lägga till måltider med mycket grönsaker ofta på dagen.