Växjö

Vinternatt vårstänger: "Boendet har fungerat bättre i år"

1:18 min

I natt var sista natten för Vinternatt, härbärget för EU-immigranter i Växjö. Och det har fungerat bra enligt Martin Rosén, diakon och chef på Växjö diakonicentrum.

– Om man jämför med förra året tycker jag att det har fungerat mycket bättre. Bara en sådan enkel sak som att se till att det finns en fungerande sopsortering, att vi informerar om vilka regler som gäller, att det är snyggt på parkeringen och att man inte skräpar ner, säger Martin Rosén.

Diakonicentrum i Växjö har för andra året i rad erbjudit EU-migranter någonstans att tillbringa natten. Vinternatt kallas projektet och har pågått i knappt tre månader.

Erfarenheterna är att det fungerat bättre i år än förra året, med tydligare regler och bättre ordning i och omkring boendet enligt Martin Rosén.

Det är Svenska kyrkan som står bakom boendet. Växjö kommun bidrar med pengar till diakonicentrums verksamhet och dessutom har man fått in pengar från sponsring, kollekt och insamlingar.

Och efterfrågan på platser har varit stor. I år har det funnits 14 platser, men Martin Rosén säger att till nästa år kommer man att försöka ordna med en lokal som hysa uppåt 20 platser.

– Behovet är större, så alla som har velat bo på härbärget har inte haft möjlighet till det. Vi har haft 14 platser för gäster och vi skulle säkert kunna haft 20 eller 25, för ibland är det tio stycken som inte har fått plats.