Strejk hotar skärgårdstrafiken

1:18 min

Om två veckor riskerar delar av passagerarbåttrafiken i Stockholms skärgård att lamslås av en strejk. Konflikten gäller bland annat lönesättning.

Fackförbundet Sjöbefälsföreningen vill att lönen sätts utifrån antal år i yrket, men arbetsgivarorganisationen Almega vill ha individuell lönesättning.

– Tarifflönesystemet upplevs av våra medlemmar som rättvist och transparent. Det är inte rimligt att ha individuell lönesättning på en arbetsplats där du knappt träffar din chef, och där chefen inte ser hur du sköter ditt jobb. Risken är att det blir godtyckliga omdömen som ligger till grund för lönesättningen, vilket bara skapar frustration hos de anställda, säger Mats Jäderland, vd på Sjöbefälsföreningen.

- Det är beklagligt och upprörande att Sjöbefälsföreningen återigen utsätter de skärgårdsboende i Stockholm och Göteborg för konfliktåtgärder. Vi kan inte se det som annat än ett missbruk av konfliktvapnet, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen.

Fackets varsel gäller befäl på samtliga fartyg i Blidösundsbolagets och Strömmas flotta. Även rederiet som kör Djurgårdsfärjorna berörs liksom flera av Utö rederis fartyg. Flera av rederierna som berörs kör i linjetrafik för Waxholmsbolaget.

– Det skulle ju i så fall innebär en väldigt stor påverkan för Waxholmsbolagets resenärer om det är så att den här strejken bryter ut, för det påverkar ju både skärgårdstrafiken men även Djurgårdsfärjan, säger Lovisa Åbom, presskommunikatör på Waxholmsbolaget.

Strejken bryter ut tisdagen den 12 april om parterna inte når en överenskommelse.

Se vilka rederier och fartyg som berör av strejken - klicka här!