Aktieägarna om kritiken mot Anders Sundström

1:51 min

Regelverk har uppenbarligen inte fungerat tillräckligt bra, säger Ossian Ekdahl, ägaransvarig vid Första AP-fonden, som är aktieägare i Swedbank.

I dag meddelade Swedbanks valberedning att Anders Sundström inte kommer att väljas om styrelseordförande. Orsaken är att bankens aktieägare inte har förtroende för honom.

– Det bristande förtroendet är en sammanvägning av flera olika saker. Att regelverk uppenbarligen inte har fungerat tillräckligt bra, och nu utredas av Finansinspektionen, det är nog det allvarligaste, säger Ossian Ekdahl, ägaransvarig vid Första AP-fonden.

Även pensionsbolaget AMF är ägare i Swedbank, och välkomnar beslutet att inte förlänga Anders Sundströms ordförandeskap. 

– Det har varit mycket oro i ledning, därför tror vi att det är bra att städa trappan uppifrån, och därför låta en ny ordförande träda till, säger Anders Oscarsson, aktiechef vid AMF.

I februari fick Swedbanks vd Michael Wolff sparken efter misstankar om insider-brott. Och förra veckan lämnade även finanschef Göran Bronner.

Därtill har Svenska Dagbladet rapporterat om hur ordförande Anders Sundström felaktigt redovisat hur han använt bolaget SCA privatjet – och Dagens Industri avslöjade förra året omstridda privata fastighetsaffärer som personer i den tidigare ledningen gjort.

Senaste tidens turbulens kring storbanken – som har ungefär 4 miljoner privatkunder i Sverige – har alltså urholkat ägarnas förtroende för styrelsens ordförande. Och igår kväll meddelade valberedningen Anders Sundström att han inte kommer att väljas om styrelseordförande på bolagsstämman nu på tisdag. Istället föreslås nu Swedbanks vice ordförande Lars Idermark bli ordförande.

I morse blev den informationen offentlig – och ett par timmar senare höll Anders Sundström en egen presskonferens, där han bland annat kritiserade aktieägarna. Enligt Sundström har han inte fått någon information om kritiken mot honom, som kommer nu bara dagar innan stämman.

– Jag har frågat valberedningen vilka det är som har krävt min avgång men det har inte redovisats för mig. Även det har varit en fråga som inte redovisats publikt, sa Sundström på presskonferensen.

Efter presskonferensen utvecklade Anders Sundström sin kritik mot aktieägarna.

– Om man ska ha en styrelse som verkligen vill jobba i de här publika bolagen och ta fullt ansvar, då måste man känna att man har ägarnas förtroende. Och förtroende är digitalt – det är på eller av. Då tycker jag inte man kan säga att man uttalar sig om förtroende för styrelsen förrän på stämman, säger han till Ekot.

Ossian Ekdahl, ägaransvarig vid Första Ap-fonden:

– Jag tycker att vi har varit väldigt tydliga i vår kommunikation med Anders Sundström, där vi lämnat en del kritik, – och med valberedning, där vi sagt att vi inte har förtroende för Sundström. Nu på slutet har vi även sagt att vi inte skulle rösta ja för Anders Sundström som ordförande i banken.