Direktkval SHL

Vinna eller försvinna för "Perras" Leksand ikväll

6:59 min

Ikväll möter Leksand Modo i den sjätte matchen i direktkvalet till SHL. Modo leder med 3-2 i matcher och Perra Johnssons Leksand måste vinna om inte säsongen ska vara över

Hur eller hur så har Perra Johnsson oavsett utgången ikväll gjort ett fantastiskt jobb sedan han kom dit mitt i säsongen när Leksand låg jumbo i allsvenskan och det såg riktigt mörkt ut. Vad är det han har gjort med laget, och så himla rätt dessutom?

-Det är svårt att svara på. Vi kommer in, jag, Gereon och "Sigge" och förklarar för spelarna att den här sägnen att det sitter i väggarna, det kan man riva bort. Det är nya väggar, det är ommålade väggar. Det som gäller är de som sitter på bänkarna runt om i det här omklädningsrummet. Det är ju dom vi ska ha med oss och uppenbarligen har vi fått det. Vi har väl helt enkelt varit som vi är och det har passat dom. Sedan har vi väl inte tyckt likadant hela tiden med den kompott som kommit ur diskussionerna har onekligen passat pojkarna också.

Man behöver inte gå så långt i Leksand för att hitta ett fans och förstå vad hockeyn betyder här uppe. Vad har du själv fått för känsla under de månaderna du varit här?

-En av anledningarna till att jag tackade ja till det här är att jag varit här som ledare och som åskådare och känt trycket här. jag var här ifjol runt nyår när Leksand mötte Färjestad. Det är bra drag alltså, det går inte att komma ifrån. Det var en av anledningarna att jag kom hit och nu har jag verkligen fått upplevt det på närmare håll också med inte minst daladerbyt i ett fullsatt Globen och inte minst mot Mora när vi hade fyra mål att ta in i den sista matchen och gjorde 3-0 ganska tidigt så var det orkan inne i arenan ända till slutsignalen. Det är fullt i klass med de SM-finaler man har varit med om en gång i tiden.

Och beslutet att fortsätta en säsong till var självklart, eller?

-Nja, det har liksom växt fram och när man känner att man är överens med de man ska jobba med så är det inte så svårt att bestämma sig. Och så är det inte så långt hem, jämfört med Skellefteå och Örnsköldsvik. Nu är det ju bara 23 mil över skogen.

Nu är det som sagt "do or die" som gäller ikväll. Vad har ni pratat om?

-Vi måste upp ett par snäpp och vi har slipat på lite detaljer. Sedan får gärna Modo vara lite sämre än senast för att det ska gå vägen. De gjorde sin bästa match i direktkvalet då. Men vi har drygt 7000 i publiken också som gärna hjälper oss en bit på vägen.

Lagkaptenen Jonas Frögren gör sin sista match, åtminstone på hemmaplan. Karriären är slut efter den här säsongen och han spelar gärna även en sjunde match på fredag i Örnsköldsvik. Men att ta beslutet att detta är den sista säsongen var inget svårt beslut.

-Nä, egentligen inte. Det har vuxit fram under säsongen och det känns kul att kunna sluta medan man är någorlunda fräsch i kroppen och tycker det är kul med ishockeyn. Det vore ju fantatstiskt att få avsluta med en sjunde match på fredag och knipa den. Det vore ju enormt.

Vad är det då som Perra Johnsson har som är anledningen till lyftet från jumboplatsen i allsvenskan till att som nu kvala till SHL?

-Han är ju så duktig att få ihop gruppen och tro på det vi håller på med. Vi har haft en bra grupp hela tiden egentligen men körde fast mentalt, så kom Perra in och löste upp knutarna och sa egentligen bara att "nu glömmer vi dä här pôjker".  Vi började om från början helt enkelt och har växt som grupp.

Vad Jonas Frögren ska göra efter kvällens match eller möjligen fredagens match är i nuläget oklart. Det som står klart är att han vänder hem till Värmland igen till huset och sambon på Hammarö där hans nya karriär till viss del stavas "Pappa". Jonas ska tillsammans med sin sambo få barn i slutet av sommaren.

Jonas Frögren har en mäktig karriär bakom sig eller vad sägs om följande fakta som man kanske lätt glömmer bort;

Färjestad BK; 431 matcher
Skellefteå AIK; 50 matcher
Leksands IF; 53 matcher i SHL
Leksands IF; 36 matcher HA (Hockeyallsvenskan)
BIK Karlskoga; 43 matcher (Hockeyallsvenskan)
Toronto Maple Leafs; 41 matcher i NHL
Toronto Marlies; 56 matcher i AHL
Dynamo Minsk; 8 matcher i KHL
Atlant Mytishchi;
25 matcher i KHL
Tre Kronor; 50 landskamper