100 nya jobb succé för Ronneby

0:32 min

Sedan årsskiftet har nästan 100 nyanlända fått jobb inom Ronneby kommun genom extra integrationspengar. Bland dem finns Ali Issa, som är mycket nöjd med att äntligen ha kommit in på arbetsmarknaden.

– Vi är här och jobbar, får träffa andra och lära oss prata svenska, säger Ali Issa.

Han kom till Sverige för fyra år sedan och är egentligen utbildad kemist men har sedan årsskiftet jobbat på gatu- och parkenheten i Ronneby. Ali är alltså en av 100 nyanlända som tack vare statliga integrationspengar, och kommunens initiativ, har fått jobb. Det betyder mycket för honom.

– Jag är ung. Jag vill inte bara sitta hemma och få pengar från social, jag vill jobba, tjäna pengar och betala skatt som alla andra här i Sverige, säger Ali Issa.

Förutom gatu- och parkenheten har nyanlända fått jobb inom bland annat äldreomsorgen, skolan, socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen.

Rebecka Jirle, projektledare för projektet "100 jobb", är mycket nöjd med satsningen.

– Det är bara att titta sig omkring, kommunen är vackrare än någonsin, vi har röjare som är ute och håller rent på gatorna, kommunen har öppnat sina armar för våra nya medborgare och det på ett fantastiskt sätt. 

Hon hoppas på en ljus framtid för projektet.

– Anställningarna pågår november ut. Alla kommer inte kunna vara kvar men vi hoppas att de ska fortsätta sitt arbetsliv i kommunen eller inom det privata, säger projektledaren Rebecka Jirle.