Charlie Hebdos förstasida om Bryssel väcker kritik

1:41 min

I Frankrike ifrågasätts återigen den kontroversiella satirtidningen Charlie Hebdo. I det senaste numret av satirtidningen Charlie Hebdo driver förstasidan med terroristattacken i Belgien.

Förstasidan visar den belgiska artisten Stromae bland olika sönderslitna kroppsdelar. Det står "Papa Où T'es" som betyder "Pappa var är du" - ett citat hämtat ur en av artistens sånger, som handlar om hans pappa som lemlästades och mördades under folkmordet i Rwanda. I en intervju i Het Niewsblad frågar sig Stromaes familj om tecknaren på Charlie Hebdo känner till familjens historia.

I belgiska och franska medier och på sociala medier kritiseras satirteckningen för att vara osmaklig, chockerande, för att nå en bottennivå och för att inte alls innehålla humor. Som många av tidningens teckningar är den svår att begripa för andra än tidningens egen innersta krets. Också hos tv-kanalen France 24 har journalisterna problem med att förstå och förklara vad tidningen menar.

Andra välkomnar att tidningen i tryckfrihetens och yttrandefrihetens namn fortsätter att driva med vad som helst.

I januari förra året dödades 12 personer brutalt när Charlie Hebdos redaktion här i Paris attackerades av terrorister som ville hämnas satirtidningens omstridda Muhammedteckningar.

I tidningen Le Figaro konstateras idag att det är tecknaren Laurent Riss som gjort den här veckans omstridda förstasida om Brysselattentaten och att Riss efter att själv varit nära att dö i terroristdådet här i Paris antagligen nu inte fruktar någonting.