Uppsala kommun höjer beredskapen efter oroligheter

1:42 min

Socialjouren i Uppsala höjer beredskapen och ökar bemanningen – och kommunen och polisen kommer att ha regelbunden kontakt för avstämning om läget i Gottsunda och Valsätra.

Det är två av de åtgärder som kommun och polis nu kommit överens om efter stenkastningen och bränderna i Gottsunda och Valsätra den senaste tiden. 

– Vi hoppas att få stopp på stenkastning och bränder. Vi kommer också ha ett möte i morgon, för att få igång nattvandringen igen, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i Uppsala.

Hur ser du på situationen i Gottsunda och Valsätra nu?

– Det är ett misslyckande för de kommunala insatserna. Vi har klyftor, vi har segregation i Uppsala kommun, som gör att vissa av våra invånare tar till de här medlen. Det är aldrig okej att ta till de här medlen. Vi måste se till att våra unga aldrig blir så frustrerade att de kastar sten på polisen eller på bussar.

Med tanke på vad som hänt nu i påsk, vad tycker du om de åtgärder kommunen vidtagit i området?

– Jag tycker vi har haft bra åtgärder i området de senaste åren, men vi kunde ha varit mer närvarande nu i helgen, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i Uppsala. 

Hon säger också att det är svårt för socialsekreterare att utan skyddsutrustning och specialutbildning gå in i de här situationerna.

Upplands lokaltrafik har meddelat att de ställer in busslinjer från klockan 20 också ikväll, efter att bussar senaste veckan utsatts för stenkastning.