Nu hotar Byggnads med storstrejk

0:58 min

Fackförbundet Byggnads varslar om strejk. Om inget förändras i förhandlingarna med arbetsgivaren Sveriges Byggindustrier, så kommer omkring 2600 medlemmar att tas ut i strejk den 12 april.   

– Det är skrattretande. De håller ett högt tonläge kan man ju konstatera, säger Kim Söderström, ordförande för Byggnads GävleDala, till P4 Gävleborg och fortsätter. 

– Vi har suttit i flera veckor och försökt att förhandla och arbetsgivaren har förhalat varenda fråga. Då blir det så här. Vi har inte nått samförstånd i någon fråga. 

I dag meddelade alltså fackförbundet Byggnads att man varslar om strejk. För facket vill nu ha bättre ordning och reda på byggnadsarbetsplatser, krafttag för en jämställd byggbransch och för lärlingars rätt att fullfölja sina utbildningar.

Byggen i Gävleborg som kan drabbas är en järnvägsbro i Hudiksvall, lägenhetsbyggen i Ovanåker och Sandviken och vissa arbeten på BillerudKorsnäs i Gävle.

60 företag med omkring 2 600 medlemmar kommer att tas ut i strejk från 12 april om ingen uppgörelse med motparten Sveriges Byggindustrier (BI) nås innan dess.

– Jag vet inte riktigt hur det kommer att gå nu. De har ju slagit på stort och det är ett riktigt kraftigt varsel de har lagt, säger Anders Hansson, Chef på Sveriges Byggindustrier Gävleborg.