Göran tog iland 320 personer på Lesbos

0:28 min

Med Lesbos som bas finns Kustbevakningen ute på Medelhavet dagligen för att i god tid upptäcka människor som flyr för sina liv och hjälpa dem i säkerhet och land. Göran Grudén Svensson från Söderhamn är en av dem som har varit på plats och räddat liv. 

Vi träffas hemma i villan i Söderhamn. Göran Grudén Svensson är fortfarande solbränd efter sin tid med kustbevakningen i Grekland, men det är inte det enda spår som syns. Han har blivit djupt berörd av sin tid på Medelhavet och vill tillbaks.

– Så fort tillfälle ges så vill jag åka tillbaks och fortsätta hjälpa människor.

Göran Grudén Svensson kom tillbaks till Sverige den 10 mars. Under sina 3,5 veckor på Lesbos var han med och räddade livet på 320 personer. Det var vid flera tillfällen han tog emot små rädda barn men trots det lyckades han hålla lugnet. 

– Det är väldigt blandade känslor, man blir ganska professionell i sitt förhållningssätt när man är där. Man slår ifrån sig det mest gripande. Just i situation är jag i min yrkesroll men när jag ser tillbaks på allt vi gjort så känns det, säger Göran. 

Och det finns ett speciellt tillfälle som Göran minns extra väl. Det är när de mitt i natten tog emot en flotte med 59 personer. Just den kvällen var vågorna extra höga och man skulle inte vara ute till havs.

– Den där flotten hade bara klarat sig en halvtimme till om inte vi kommit dit, säger Göran Grudén Svensson. 

Hör hela intervjun med Göra Grudén Svensson här nedan.