Sköterskor säger upp sig i protest

3:22 min

24 av 38 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen på CSK sa igår upp sig i protest. Idag samlades de för möte med arbetsgivaren.

Sköterskorna är missnöjda med arbetstiden, som ändrades 2010 och som innebär att de numera arbetar fler timmar i veckan än tidigare. Detta sliter på personalen som arbetar tre-skift, säger Christel Lorenz, som är en av sjuksköterskorna som sagt upp sig.

– Vi har verkligen försökt på alla håll att få dom att förstå att vi orkar inte, vi vill ha tillbaka en arbetstidsmodell. Vi ska orka arbeta ett helt arbetsliv.

Sjuksköterskorna upplever att arbetsgivaren inte lyssnat och det har inte skett någon förändring. Under åren har kollegor slutat eftersom de inte orkat mer, berättar Christel Lorenz. Nu hade de inget annat väl än att säga upp sig.

– Nu räcker det, vi vill inte längre, säger hon.

Ytte Hjert är verksamhetschef för avdelningen på Centralsjukhuset i Kristianstad. Hon säger att hon har en viss förståelse för sköterskornas situation och att det har funnits en dialog tidigare.

– Dialogen har gått mellan Vårdförbundet och Region Skåne, och där har man försökt flera gånger att komma till en överenskommelse, men har inte lyckats, säger Ytte Hjert.

Men ska man behöva säga upp sig för att det ska tas på allvar?

– Nej, det tycker jag absolut inte att man ska behöva och jag är den förste att beklaga att sjuksköterskorna har gjort så. Men de har valt att göra det och nu får vi göra det bästa av det.

Vad skulle det innebära för verksamheten om 24 sköterskor lämnade?

– Nu tycker jag att vi tar en dag i sänder. Vi har inbokat möte, vi tycker både sjuksköterskorna och vi att vi har startat en dialog och då vill inte jag spekulera i hur det skulle gå om alla 24 sa upp sig.

Sjuksköterskorna ska nu sammanställa sina krav på arbetstid och lämna över till arbetsgivaren. I nästa vecka kommer fler möten att hållas och båda parter hoppas nå en lösning. Men just nu är framtiden oviss för de 24 som lämnat in sina uppsägningar.

– Vi vill ju alla vara kvar. Det är inte så att vi inte trivs, för det gör vi. Men orken är slut, säger Christel Lorenz.