Byggbranschen

Strejkvarslet: Två veckor för att komma överens

7:42 min

Om det blir strejk skulle det kunna försena inflyttningar i bostäder i länet, säger en arbetsgivare. Överenskommelser måste nås före 12 april.

– Vi får hoppas att strejkvarslet inte går igenom, så nu har vi två veckor på oss att komma överens, säger Thomas Melkersson som är distriktschef på Skanska som berörs av strejkvarslet i det första skedet.

Skanska bygger både på Strandängen och Havsörnsgatan på Råslätt och de byggarbetsplatserna ingår i det första strejkvarslet den 12 april. En vecka senare varslas ännu fler arbetsplatser om strejk om inte branschorganisationen Sveriges Byggindustrier och facket Byggnads kommit överens.

Vad skulle strejken kunna få för konsekvenser?

– I första hand skulle det handla om förseningar och påverka inflyttningar med mera, säger Thomas Melkersson.

– Vi kommer ingenstans i diskussionerna så det fanns ingen annan väg at gå än strejkvarsel, säger Morgan Nyberg som är ordförande för Byggands region Småland och Blekinge.

Byggnads krav handlar dels om lönenivå, men också om löner för inhyrda byggjobbare. De vill också att man gör insatser för att rekrytera rätt arbetskraft och att stoppa de långa entreprenörskedjorna som enligt facket leder till dumpning av löner och villkor.

– De vill slå sönder vår löneparagraf, säger Morgan Nyberg.

Kommer inte det här sätta käppar i hjulet för bostadsbyggandet, med tanke på bostadsbristen?.

– Nej, det tror jag inte, vår förhoppning är att det löser sig innan dess.

Kommer ni komma överens innan 12 april, tror du?

– Vi har förhoppningen att det kommer lösa sig med två nöjda parter.