Malmö

Konferens sätter sex på agendan

4:03 min

Sex för alla. Det är temat för en heldagskonferens som pågår just nu i Malmö. Primärt vänder sig initiativtagarna till människor med funktionsvariationer och deras personal.

Initiativet kommer från daglig verksamhetsgrupperna Framtiden och Informationsgruppen.

Med konferensen vill de lära sig mer om sex och att få sin personal att prata mer om sex med sina brukare.

Vi är ju också människor. Vi tycker det är viktigt att man ska kunna fråga när man har frågor.

På högskolan i Malmö är det just nu full med folk. Två stycken daglig verksamhetsgrupper har bjudit in till stor konferens på temat sex.

Det finns i dag stora kunskapsluckor om sex och relationer hos både brukare och personal, därför ägnas en hel dag åt att lära sig mer.

– Vi har inte fått samma undervisning i skolan som alla andra. Det får man tydligen inte när man går på särskola, säger Lina Rosdahl, en annan initiativtagare.

Lina berättar att det är viktigt att boendepersonal på LSS-hem också får kunskap om hur man pratar om sex, frågorna är många och det är inte alltid personalen har koll. Det är också lätt att bli blyg inför ämnen som sex och samlevnad och då är det viktigt att känna att man kan prata med någon som förstår.

Att man kan prata om det på ett enkelt sätt är viktigt. Jag personligen tycker inte att det är så pinsamt men det finns andra som gör det.

– Det verkar som viss personal kan tycka att det inte är ett ämne man borde prata om, påpekar Patrik.

På schemat finns flera föreläsare som forskat om sexlivet hos unga personer med funktionsvariationer. Man kan också lära sig hur man trär på en kondom på bästa sätt och RFSU är där hela dagen och delar ut kondomer och informerar om andra preventivmedel.

– Tyvärr upplever vi att många brukare inte fått sexualundervisning i skolan. En av anledningarna kan vara att man från samhällets sida ser på personer med funktionsnedsättning som mindre sexuella eller att de inte har samma intresse för sex, säger Rasmus Fonseca, en av föreläsarna från RFSU:s projekt ”Sex för alla”.