Kvinna som hotade skolor i Borås åtalas

Den 20-åriga kvinna som i oktober skrev på facebook att hon skulle utföra attentat mot en skola i Borås åtalas nu misstänkt för olaga hot. 

Det var länge oklart om det skulle bli något åtal över huvud taget men efter övervägande har kammaråklagare Ragnhild Brogren beslutat gå till domstol med hotet som lamslog Borås i slutet av oktober. Då sattes stora resurser in för att bevaka skolor och förskolor och föräldrar kontaktades för att hämta sina barn så fort som möjligt.

– Jag tycker det är bra att människor får stå till svars för sina handlingar. Det kommer dessutom att bli ett prejudikat av detta, att man kan inte hota hur som helst, säger Borås stads säkerhetschef Bo Hansson.

Hur stor skada åsamkade hotet Borås när det skedde?

– Jag vill inte uttala mig i det specifika fallet.

Det var den 23 oktober i höstas som ett hot mot Borås Stad lades ut på Facebook. Kvinnan, som är misstänkt för olaga hot har erkänt handlingen.

Hon ska bland annat ha skrivit i Facebookgruppen "Tyst minut i hela Sverige för offren i Trollhättan" att den händelsen gav henne "ideer på vad jag kan göra i borås härnäst. det kommer bli något som sverige aldrig lär glömma, ni vet vem jag är". Hon avslutade inlägget med "jag lider av en psykisk sjukdom".

Kvinnan spårades via sin dators IP-adress och togs samma eftermiddag som hotet riktades in till förhör där hon erkände.