Migrationsverket försvarar tillsättningen av Bermudez-Svankvist

1:43 min

Mikael Ribbenvik på Migrationsverket försvarar rekryteringen av Angeles Bermudez-Svankvist. Men han erkänner att tillsättningen bröt mot lagen. 

Fackförbundet ST har kritiserat Migrationsverkets ledning för att bryta mot lagen, när man handplockade Angeles Bermudez-Svankvist till myndigheten. Något som Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik erkänner stämmer.

– Ja, det stämmer. Man ska informera att man har för avsikt att anställa en person och det har vi inte gjort i det här fallet. Det får jag ta fullt ansvar för eftersom det är jag som har skrivit på anställningsbeviset. 

Den 9 mars meddelade Migrationsverket att Angeles Bermudez-Svankvist handplockats till en tjänst som verksamhetsutvecklare för organiserad sysselsättning. Det handlar om myndighetens arbete med att ge asylsökande på Migrationsverkets boenden en meningsfull sysselsättning. Tjänsten är tidsbegränsad och sträcker sig året ut. 

Tillsättningen har kritiserats skarpt av fackförbundet ST. Förutom att Migrationsverket bröt mot anställningsförordningen, så gäller kritiken från facket också valet av person. Bermudez-Svankvist fick sparken som generaldirektör för Arbetsförmedlingen i augusti 2013, efter en tid av hård kritik mot hennes ledarskap.

Mikael Ribbenvik säger att han kan förstå att det nu finns kritik mot att hon handplockats till Migrationsverket.

– Ja, det kan jag göra. Men samtidigt måste jag poängtera att hon inte är anställd som chef hos oss, och mycket av kritiken som riktats har ju varit angående ledaregenskaper. 

Bermudez-Svankvist får än idag 142 400 kronor i månaden i avgångsvederlag från staten. Det är, tillsammans med hennes kompetens inom sysselsättningsfrågor, en av anledningarna till att hon nu fått jobb på Migrationsverket, säger Mikael Ribbenvik.

– Dels är det att vi behöver någon med den erfarenhet hon har. Och sedan är det att hon är betald av staten och jag tycker att det är bättre att man jobbar för pengarna än att man är i sysslolöshet och får pengar för ingenting. Och sedan tror jag att många människor liksom jag är beredda att ge någon en annan chans. 

Angeles Bermudez-Svankvist har valt att inte kommentera kritiken kring hennes tillsättning.