Kritik hårdnar om röra efter terror i Bryssel

2:32 min

Det har gått drygt en vecka sedan de båda terrordåden i Bryssel där 32 människor dödades och 340 skadades. För varje dag som går kommer fler uppgifter om den röra som rått och på sina håll fortfarande råder i Belgien efter dåden. Samtidigt dröjer öppnandet av en provisorisk avgångshall på Bryssels internationella flygplats i väntan på att den förstörda avgångshallen ska repareras.

I samband med terrordådet mot flygplatsen där två självmordsbombare utlöste sina sprängladdningar i avgångshallen dödades minst 14 personer och över 200 skadades. Sprängverkan var mycket stor och avgångshallen är i det närmaste helt förstörd och måste repareras och i vissa fall helt byggas upp igen.

Det här beräknas ta flera månader men i väntan på att det ska bli klart ska en provisorisk, tillfällig avgångshall öppnas i ett stort tält där passagerare ska kunna slussas vidare till sina respektive flygavgångar. Hallen ska dock ha betydligt mindre kapacitet att ta emot passagerare jämfört med normalt.

Enligt ansvariga vid flygplatsen lär inga flyg kunna starta eller landa förrän på måndag i nästa vecka, och då bara flygplan som tillhör det inhemska bolaget Brussels Airlines. Sedan kan det komma att dröja ännu flera veckor innan andra bolag kan börja trafikera flygplatsen igen.

I Belgien framkommer för varje dag som går fler och fler uppseendeväckande avslöjanden som politiska analytiker och säkerhetsexperter höjer ögonbrynen åt.

Bland annat var det kraftiga störningar i den belgiska polisens kommunikationssystem som här kallas för Astrid, jämfört med det som finns i Sverige och kallas för Rakel. Det här gjorde att information om terrordåden inte kom fram – lika lite som uppgifter om misstänkta gärningsmän till poliser ute på fältet.

Nu kommer även fler och fler uppgifter om att en rad olika belgiska myndigheter ska ha blivit förvarnade om förestående terroristattacker. Det handlar om alltifrån ambassaden i Ankara i Turkiet som ska ha fått en förvarning redan för flera veckor sedan, till att polismyndigheten i New York ska ha tipsat sina nederländska kollegor om två av de tre självmordsbombarna.

Nederländska regeringen hävdar å sin sida att landets myndigheter fört informationen vidare till berörda myndigheter i grannlandet Belgien, nästan en vecka före terrordåden. Belgiska myndigheter tillbakavisar detta.

Två ministrar, både inrikes- och justitieministern erbjöd sig i slutet av förra veckan att avgå. Men det avvisades av premiärministern Michel. Ett av skälen till det är, enligt flera politiska analytiker, att en avgång skulle kunna förändra maktförhållandena i den borgerliga regeringen i Belgien vilket premiärministern vill undvika.

Dessutom sägs han vilja visa den Islamiska staten, IS som ju tagit på sig de båda terrordåden i flygplatsen och i tunnelbanan, att IS inte på något sätt ska kunna påverka den belgiska inrikespolitiken.

 

Jan Andersson, Bryssel
jan.andersson@sverigesradio.se