Stor lättnad på äldreboende i Getinge

1:23 min

Beslutet om att Almgården i Getinge ska få vara kvar innebär en stor lättnad för både de äldre och anställda.

Nu när det i Kommunfullmäktige röstats om att både Almgården i Getinge och Hemgården i Eldsberga får vara kvar, är det många som pustar ut.

I flera år har dessa äldreboende varit nedläggningshotade.

Den i dag 90-år gamla "Lissi" Elisabeth Andersson arbetade på Almgården på 1960-talet. Nu har hon bott på Almgården i nio år och är mycket lättad över att den får finnas kvar.

– Jaaa, Almgården ska ligga i Getinge och det är jätteskönt att den ska få stanna kvar här, ropar Lissi glatt.

– Jag har sagt till mina barn att jag vill leva mina sista år på Almgården och nu kan jag få det, säger Lissi med tårar i ögonen.

Frågan om Almgården och Hemgården har vållat stora diskussioner bland politiker, boende, anhöriga och anställda under flera år.

– Nu kan vi anställda säkert känna trygghet eftersom vi vet att man har ett arbete framöver och får bli kvar här, säger Daniel Lövskog som arbetar på Almgården sedan två år tillbaka.

Den borgerliga majoriteten i Halmstad har velat lägga ned äldreboendena. Medan Socialdemokraterna har arbetat för att få dem kvar.

– De privata entreprenörerna bygger vid Nissa strand. De bygger inte ute på landsbygden och vi tycker det är hemskt att människor ska plötsligt ska behöva flytta in till stan, när de bott hela sina liv i små orter, säger Rose Marie Edlund, socialdemokratiskt kommunråd i Halmstad. 

– Vi får inte tappa kontrollen över äldreomsorgen på det viset, tycker hon.

De borgerliga partierna har velat satsa på trygghetsboenden i Getinge och Eldsberga istället.

– Särskilda boenden behövs dock för dygnet runt service, om man mår dåligt eller är dement. Det får man inte på ett trygghetsboende. Utan där kommer en värd eller värdinna några gånger i veckan och det räcker inte, säger Rose Marie Edlund.

Att äldreboendena är omoderna är också en orsak till att den borgerliga sidan velat lägga ned dem i Getinge och Eldsberga.

Det är inte bara politiker som har visat oro för att äldreboendena är omoderna och inte bra för hälsan.

– Det är väl egentligen så att man har klagat i många år, säger Anna-Karin Liljedahl, huvudskyddsombud för sjuksköterskorna i Halmstad kommun.

– Många skyddsombud har sagt att det behöver byggas om eller göras nytt, för lokalerna är inte helt okej för personalen.

Anna-Karin Liljedahl berättar att det bland annat behövs göras större toaletter. I dag är de för små.

– Influensa och vinterkräksjuka räcker för att det ska bli svårt att jobba i de här gamla lokalerna. För de är inte byggda med sjukvård i sikte, säger hon.

Socialdemokraternas Rose Marie Edlund understryker att hon inte vill ha omoderna boenden för de äldre.

– Därför är det viktigt att ta reda på om dagens boenden i Getinge och Eldsberga bör byggas om eller rivas för att byggas upp på nytt, säger hon. 

Även Patrikshill i centrala Halmstad ska vara kvar efter beslutet i fullmäktige i går.