Kycklingbranschen

Slaktmetod kan ha gett kräksmitta

2:13 min

Antalet personer som smittas av de fruktade bakterierna campylobacter, som finns i kyckling och ger kraftiga magsmärtor och kräkningar, slog rekord i länet under förra året.

En orsak kan vara en slaktmetod som kycklingbranschen använder för att öka lönsamheten.

I landet gick det upp med över tio procent till cirka 9 000 fall och i länet slog det rekord med 320 fall under förra året, främst koncentrerat till ett utbrott i november och december, något som inträffade även 2014. Detta enligt smittskyddsläkare Peter Iveroth.

– Vi har ju sett att vi fått en ganska rejäl ökning av antalet fall med campylobacter under förra året och det är en direkt koppling mellan smitta på kyckling och människa, säger Peter Iveroth.

Det kan vara svåra infektioner där man kan vara sjuk flera veckor och få ledbesvär, så visst spelar det här roll.

Exakt vad som ligger bakom dom här nationella utbrotten vet man inte trots ihärdiga försök att spåra det. Däremot vet man att det under samma period som det uppstått, har ökat med så kallad delad slakt inom branschen, något som nu används i uppemot hälften av besättningarna.

I Sverige får det bara finnas 36 kilo kyckling per kvadratmeter i slakthallarna, men när den gränsen närmar sig plockas kycklingar ut och säljs som mindre kyckling och dom som är kvar kan då växa till sig mer. Ett sätt för branschen att öka lönsamheten men också möta konkurrensen från EU och den kraftigt ökade efterfrågan på kyckling.

Men delad slakt innebär att man går in i slakthallen, bryter hygienbarriären och därmed riskerar att ta med sig smittan in i hallen. Undersökningar efter utbrottet i höstas visade också att det fanns campylobacter på redskap som används vid delad slakt på ett ställe och på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, säger man att delad slakt är en ökad risk.

– Delad slakt är en risk. Ju fler gånger du går in och ut genom ett stall, desto större risk att du för in någonting, säger Ingrid Hansson, veterinär på SVA.

– Men vi har inte mandat att ta bort delad slakt utan kan bara ge rekommendationer.

På branschorganisationen Svensk fågel bekräftar man att man hittat campylobacter på utrustning som använts vid delad slakt, men menar att man inte ser någon tydlig orsak till utbrotten av campylobacter. Däremot kan delad slakt som orsak inte uteslutas.

– Det är väldigt mycket annat som man måste vara noga med för att det måste fungera och delad slakt är bara en del av det. För det här är ju enskilda utbrott och resten av året har vi riktigt, riktigt låg förekomst, säger Pia Gustafsson, veterinär på Svensk fågel

Antalet fall har nu gått ned igen efter skärpta hygienrutiner inom branschen. Bakterien dör också om köttet är genomstekt.