Mali är världens farligaste FN-uppdrag

2:23 min

Hittills har FN-insatsen i Mali, Minusma, krävt 75 FN-soldaters liv, vilket gör att det är den nu farligaste pågående FN-insatsen i världen. Trots farorna har ingen svensk dödats eller skadats.

Bakgrund: FN-insatsen i Mali

– Här är skyddsrummen. Hit rör man sig så fort det bara går om någon skriker "incoming, incoming, incoming", säger soldaten Gustav Dahlgren som visar ett av basens tre skyddsrum.

Vi står inne i skyddsrummet; en container omgiven av väggar av sandsäckar.

– Man ställer sig inte vid väggarna, för om det skulle vara en explosion i närheten så kommer väggarna ta smällen och då kommer man skada sig rejält på grund av stötarna.

FN-insatsen i Mali - Minusma - är det farligaste nu pågående fredsbevarande uppdraget i världen. Sedan 2013 har 75 FN-soldater dött, och ytterligare 6 civila har mist livet i Minusmas tjänst.

– Siffrorna talar ju sitt entydiga språk, det är definitivt en av de mest förlustrika insatserna som FN har under pågående, säger Markus Höök som är chef för det svenska förbandet.

Svenska Försvarsmakten har funnits på plats i Mali i sedan 2014 och just nu finns 250 soldater på basen i Camp Nobel i Timbuktu.

Ingen svensk har skadats eller dödats berättar Markus Höök, men det har hänt att svenskar har beskjutits, och i februari angreps den internationella basen i Timbuktu genom ett sprängattentat.

Framförallt är det i landets nordöstra delar som strider och attacker har varit som vanligast.

– Terrororganisationer har satt hot i verket och agerat mot Minusma. Det är det största reela hotet mot personalen.

Trots att så många FN-soldater har dött så vill Markus Höök inte se attentaten som ett nederlag för FN-insatsen i Mali. Snarare är det ett tecken på desperation tror han.

– Motståndaren, i det här fallet terrororganisationerna, som utför de här attentaten vill bringa ett stopp på fredsprocessen. Därmed ökar man sin aggressiva hållning, inte bara mot maliska staten utan även FN och Minusma.