Byggnads varslar om strejk

1:34 min

I dag har 2600 byggnadsarbetare varslats om strejk från 12 april eftersom Byggnads anser att arbetsgivarna förhalar förhandlingarna om ett nytt avtal.

– Det är ganska spänt för vi kommer ingenstans. Det känns ganska meningslöst, säger Tony Kyrk som är avtalsansvarig för Byggnads regionkontor i Karlstad och satt med i förhandlingarna under natten mot onsdagen.

Byggnads efterlyser en utökning av huvudentreprenörsansvaret och en satsning för att fler kvinnor, ungdomar och nyanlända ska kunna arbeta inom byggbranschen och mer ordning och reda.

Totalt berörs runt 2600 byggnadsarbetare på 60 företag. En av de som kan tas ut i strejk är Erik, som jobbar på ett bygge i centrala Karlstad. Han säger så här om vad han vill ha.

Byggnads vill ha en löneökning med 3,2 procent. Samtidigt vill arbetsgivarna vill få bort dagens system med ackordlöner, något som Byggnads motsätter sig.

Mats Åkerlind är förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier och kallar varslet för oansvarigt och menar att det är fler som berörs än vad Byggnads hävdar.

– Byggnads beskriver det här som att det är 2600 arbetstagare som är uttagna. Min bedömning är att det är betydligt fler, och det är också så att det är många indirekt som berörs, inte minst tredje man; de som vill ha sina sjukhus, sina bostäder, sina industriprojekt genomförda, säger Mats Åkerlind.