Fortsatt terror trots mångårig FN-insats

1:59 min

I snart ett och halvt år har Svenska Försvarsmaktens ett förband på plats i Mali. Soldaterna arbetar med samla information i området kring ökenstaden Timbuktu. Men trots FN:s närvaro fortsätter terrorattentaten i landet och det senaste året har våldet även spridit sig till huvudstaden.

På den svenska basen Camp Nobel hörs ljudet av ett obemannat flygplan som lyfter från den tillfälliga landningsbanan. Planet kan flyga på 5 000 meters höjd, hålla sig i luften i över fem timmar och är utrustad med olika kameror för att samla information om omgivningen.

Basen i Mali utgör det svenska bidraget till FN-insatsen i landet - Minusma - och består av 250 soldater, belägen bara några kilometer ifrån staden Timbuktu.

Uppdraget består bland annat i att samla information om vilka vägar som är farbara, var man kan korsa floder och om väpnade grupperingar.

Markus Höök är chef för förbandet. I ett luftkonditionerat tält som fungerar som hans kontor förklarar han att svenskarnas uppdrag här, informationsinhämtning, är nödvändigt i moderna konfliktzoner. Och han är hoppfull.

– Det finns definitivt förutsättningar för att den här fredsprocessens ska kunna lyckas. Även om man med västerländska mått mätt kan tycka att det tar ganska lång tid, säger han.

Trots att den internationella FN-insatsen har funnits på plats i Mali sedan 2013 så fortsätter terrorattentaten och det senaste året har våldet spridit sig till huvudstaden Bamako.

Samtidigt har det fredsavtal som skrevs på i juni i fjol fortfarande inte omsatts i praktiken. För att få till stånd en hållbar fred i Mali kommer det krävas insatser från flera parter tror Markus Höök.

– Parallellt med att säkerhetsstrukturen byggs upp, bland annat genom Minusmas närvaro, så måste den maliska statsapparaten hålla jämna steg och skapa förutsättningar för invånarna att kunna göra något annat än att ligga i luven på varandra, säger han.