Landstinget vill locka läkare med fler AT-platser

1:56 min

Ett sätt att minska landstingets kostnader för stafettläkare och utlandsrekryteringar är genom fler AT-platser i Norrbotten – läkare som gör allmäntjänstgöring med handledning innan de får sin läkarlegitimation. Det menar Eva-Lena Asplund, närsjukvårdchef för Piteå älvdal.

I Pite-Älvdal har man till exempel kapacitet att ta emot dubbelt så många AT-läkare som man gör idag. 

– Vi skulle önska fler och det har vi tagit upp ganska många gånger. Vi skulle kunna öka med det dubbla, säger Eva-Lena Asplund.

– Vi har fört fram det här till landstingsledningen ett antal gånger och det är klart det blir en kostnad men samtidigt – om vi ska ta oss ur det här kring stafetter. Det är främst där vi rekryterar, från AT-leden. Så fler AT-platser, fortsätter hon.

Fler AT-platser kan vara en långsiktig lösning på bristen av fast anställda läkare i länet.

Det finns i nuläget 42 platser per år och landstinget anställer hälften under våren och hälften under hösten.

NLL utbildar cirka fyra procent av AT-läkarna i riket, vilket är ett förhållandevis stort ansvar då det tillhör ett av de små landstingen.

Men Eva-Lena Asplund har inte riktigt fått svar från politikerna i frågan.

– Jag har inte fått något svar på det men jag gissar att det är främst kostnader det handlar om, säger Eva-Lena Asplund.

Anna Kaltenegger som är chef för hälsocentralerna i Arjeplog och Arvidsjaur anser även hon att fler AT-läkare skulle vara ett bra komplement till utlandsrekryteringar och stafettläkare.

– Vi måste jobba med flera spår och ett viktigt spår är att vi kan erbjuda AT-platser, säger Anna Kaltenegger.

Anna Kaltenegger nämner även ett fall som hade kunnat hamna i Norrbotten men tvingades att söka sig till ett annat län.

–  Han var duktig, kompetent och fungerade bra på alla vis. Han skulle ha blivit en riktig klippa hos oss men vi kunde inte erbjuda plats så han for till Västerbotten och fick en AT-plats där, säger Anna Kaltenegger.

– Det känns inte alls som en bra rekryteringslösning att inte kunna erbjuda AT-doktorer platser, säger hon.