Nu krävs beslut om vindkraftspark i Hanöbukten

3:47 min

Nu är det dags för regeringen att fatta ett beslut när det gäller den planerade vindkraftparken i Hanöbukten, det anser LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

För att få information om planerna på att bygga världens största havsbaserade vindkraftspark, besökte Karl-Petter Thorwaldsson Nogersund i dag.

Det handlar om 500 - 600 vindkraftverk som planeras byggas i havet men som vi berättat tidigare oroas företaget bakom parken av att regeringen inte ger besked om det kommer betalas ut energistöd eller inte.

Karl-Petter Thorwaldsson håller med om att det är dags för regeringen att ta ett beslut i frågan:

– Det här har en rejäl chans att genomföras och skapa mycket nya jobb och bra energiförsörjning i södra Sverige.

Varför dröjer beskedet från regeringen tror du?

– För att projektet är så gigantiskt. Det här är ju ett av världens största vindkraftsprojekt så det är klart att man ska göra ordentliga miljöavvägningar innan man tar beslutet. Men nu har de ju dividerat frågan i tre år i regeringen. Nu är det dags att sätta ner foten och ta beslut om det här ska få genomföras eller inte.

Energistödet som Blekinge Offshore och andra vindkraftsföretag hoppas på handlar om att staten står för mellanskillnaden till producenten när elbörsen inte betalar så mycket som det kostar att producera elen. Sjunker elpriset - betalar staten mer.