Det här gör polisen i Gottsunda

5:40 min

Polisen klassar nu händelserna i Gottsunda och Valsätra som "en särskild händelse". En särskild ledningsresurs ska jobba mot problemen.

– Vi kommer nu ha en stab som jobbar med allt som rör Gottsunda/Valsätra. Oroligheterna är en sak, sedan kontakt med samhällsaktörer och träffa folk. Vi är precis i uppstarten av hur det här arbetet ska gå till, säger polisinspektör Karin Wentzel.

Vad är din bild, vad är det som startade de här oroligheterna?

– Det kan vara allt från missnöje, att man känner sig förfördelad. Eller att polisen har gjort orätt, eller någon annan som gjort orätt. När det väl har hänt en sådan händelse, så är det lätt att det eskalerar. Vi måste prioritera att få stopp på det och att folk inte kommer till skada, säger hon.

En ung kille i Gottsunda/Valsätra vi har pratat med säger "att det brunnit mycket för att polisen kommer hit och trakasserar oss. De har tagit tre av våra vänner som inte har med saken att göra. Då blev det som det blev med stenkastning och bränder". Vad säger du om det?

– För det första är det hans uppfattning. Jag kan säga att det absolut inte är vår intention att trakassera folk. Polisen jobbar inte så, i synnerhet inte sådana här situationer, säger polisinspektör Karin Wentzel.

Företrädare för föreningar i Gottsunda/Valsätra tycker att vissa poliser bemöter folk på ett dåligt sätt, och att det händer att polisen använder övervåld, och att det leder till problem i området. Vad säger du om det?

– Alla poliser är individer, och gör bedömningar där och då. Det är inte vår mening att ta i mer än vad vi behöver. Har någon uppfattat det på det sättet, så ber vi om ursäkt. Man ska också veta att polisen får ta i med hårdhandskar när det behövs. 

Vet ni vilka som ligger bakom bränderna och stenkastningen?

– Nej, vi försöker göra en kartläggning av det. Här behöver vi hjälp. Vi har inte lyckats gripa någon för bränderna än så länge, säger polisinspektör Karin Wentzel. 

Här kan du läsa vad kommunen gör i Gottsunda/Valsätra. UL ställer in busstrafiken i området från klockan 20.