Malis fredsprocess hotad

2:34 min

Fredsprocessen i Mali är hotad. Om inbördeskriget i Libyen fortsätter kan det få konsekvenser för hela regionen. Det säger Mahamat Saleh Annadif, chef för FN-insatsen i Mali, i en exklusiv intervju med Ekot.

I ett hotell i Malis huvudstad Bamako tar Minusmas chef emot. FN har hyrt hela hotellbyggnaden och skapat kontor av sviter och dubbelrum. Han går rakt på sak.

– Det som just nu händer i Libyen, kan komma att hota allt som vi har åstadkommit här. Vi måste noga följa utvecklingen där, säger Minusmachefen Mahamat Saleh Annadif.

Minusma är den FN-insats som sedan 2013 varit på plats i Mali för att stödja fredsprocessen i landet. Det var efter ett uppror i norra Mali och efter en stadskupp 2012 som säkerhetsläget i Mali blivit alltmer ansträngt.

De stridande parterna och regeringen skrev på ett fredsavtal i juni i fjol, men trots avtalet går processen trögt. Även om Minusmas chef Mahamat Saleh Annadif är hoppfull, så poängterar han att situationen i närliggande landet Libyen kan äventyra processen.

– Det största hotet mot fredsprocessen i Mali kommer från Libyen. Men situationen i Libyen är inte bara ett hot mot Mali, utan mot hela sahelregionen, mot Egypten och till och med mot Europa.

Efter Kaddaffis fall 2011 har situationen i Libyen försämrats till att i det närmaste likna ett kaos, och i Libyen rasar nu ett inbördeskrig.

Bland annat kommer mycket vapen från landet i norr, säger Mahamat Saleh Annadif, men landet utgör också en fristad för väpnade grupper.

Det påskrivna fredsavtalet har kritiserats för att vara alltför likt tidigare misslyckade försök att mäkla fred i Mali. Samtidigt vill terrorgrupper som al-Qaida i Islamiska Maghreb, Aqim, försöka destabilisera landet genom upprepade attentat mot FN och mot civilbefolkningen.

Trots det tror Mahamat Salah Annadif på att fredsprocessen ska lyckas.

– Den här gången har man tagit stor hänsyn till parternas krav och jag tror att alla malier förstår att den enda vägen är fred.