Björnen sover... inte

1:39 min

Enligt gammal folktro vaknar de svenska brunbjörnarna på Tiburtiusdagen, den fjortonde april. Men när Anna-Karin Lundström från Morjärv var ute med hunden i tisdags stötte hon på några misstänkt stora spår i skogen.

Spåren, som Anna-Karin Lundström uppskattar till runt 20 centimeter långa och tio till 15 centimeter breda, upptäckte hon en bit in efter en gammal skogsväg.

Innan hon vände tillbaka till bilen tog hon bilder av spåren, som hon till en början inte var helt säker på var björnspår. Men efter att ha visat bilderna för en granne blev hon övertygad.

– Man är ju alltid sådär, det kan ju vara någonting annat. Men är jag pratade med grannen här som sett mycket spår så sa han att det helt klart var björnspår. Den där vill man inte möta, speciellt inte när man har hund med sig.

När björnarna går ur idet beror dels på den individuella björnens kön och ålder, men också på vädret och tillgången till föda innan idegåendet på hösten.

Och även om mars månad är något tidigt för björnar på våra breddgrader att vakna så är det inget ovanligt att enskilda björnar vaknar redan nu.

– Det börjar ju vara nu de kliver upp, speciellt i det här vädret när det är tö. Enskilda björnar kliver ju upp lite tidigare än honor med ungar, som i regel ligger kvar lite längre, säger Tony Christoffersson på Svenska Jägareförbundet.

Men att björnarna vaknar är ingen anledning till att hålla sig borta från skogen. Tony Christoffersson menar att det inte är någon större fara om man skulle råka stöta på en björn.

– Du kan nog stå och titta på när han springer åt andra hållet. Man behöver inte vara så ängslig.