Expertanalys Djurgården: ”Ranégie kan bli lika viktig som Mushekwi”

4:02 min

Radiosportens fotbollsexpert analyserar Djurgården inför allsvenska säsongen.

Djurgården slutade sexa i allsvenskan förra säsongen. Men i år får laget klara sig utan fyra nyckelspelare. Succémålskytten Nyasha Mushekwi, lagkaptenen Emil Bergström och vänsterbacken Jesper Arvidsson har lämnat och Kerim Mrabti som utsågs till årets nykomling i allsvenskan förra året är korsbandsskadad.

Vilken av dessa fyra spelare kommer Djurgården att sakna mest?

– Samtliga spelare var tongivande förra året men den av dem som Djurgården inte klarat av att ersätta är Kerim Mrabti. Just den spelartypen, en kreativ mittfältare som dessutom är väldigt snabb är något väldigt sällsynt i allsvenskan. Det finns inte ett lag i den här serien som inte hade saknat en spelare som Mrabti.

Vilken är lagets styrka respektive svaghet?

– Styrkan är att Pelle Olsson ör en kompetent tränare som får sitt lag att spela en mycket konsekvent typ av fotboll.

– Men att Radetinac och Mrabti saknas är kännbart för en inte särskilt bred trupp.

Vem är lagets viktigaste spelare?

– Mathias Ranegié kommer att bli otrolig viktig som target-spelare samt avslutare på de många inlägg Djurgården alltid vill slå. Lika viktig som Mushekwis form var för laget som helhet förra året.

Vilken spelare kan få sitt stora genombrott denna säsong?

– Jag blev förtjust i Elliott Käck förra säsongen, en väldigt spelskicklig och finurlig ytterback. Kan han tuffa till sig en aning i defensiven tar han nästa steg som allsvensk spelare.

Var placerar du laget denna säsong, om du får välja på toppen, mitten eller botten?

– Mitten.


Djurgårdens tränare Pelle Olsson om Henrikssons tips:

– Det känns logiskt. Vi kom sexa förra året. Ser man på det lag som gjorde vår bästa period i fjol då vi var obesegrade i 15 omgångar är det laget till stora delar utbytt. Då är det mer ovisst var laget står såklart.

Olsson tar ut två spelare som kan få genombrott i år: Michael Olunga och Tinotenda Kadewere

Allsvensk premiär: Örebro-Djurgården, söndag kl 17.30 i P4


Övergångar

In: Jacob Une Larsson, b (Brommapojkarna), Tino Kadewere, f (Harare city), Mihlali Mabhuti Mayambela, m (Cape Town All Stars), Michael Olunga f (Gor Mahia), Marcus Hansson mf (Tromsö), Mathias Ranégie f (Watford - lån), Jonathan Augustinsson (vb, Brommapojkarna)

Ut: Fredrik Stenman, b (IFK Lidingö), Jesper Arvidsson, b (Vålerengen), Jakob Glasberg, b (IK Frej), Emil Bergström, b (Rubin Kazan), Sebastian Andersson, f (IFK Norrköping)